Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Επικίνδυνη η λήψη ορισμένων φαρμάκων σε συνδυασμό με γκρέιπφρουτ

Γιατροί προειδοποιούν για έλλειψη γνώσης σχετικά με τους κινδύνους της ανάμιξης ορισμένων φαρμάκων με γκρέιπφρουτ.

Το φρούτο μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία, σε ορισμένα φάρμακα, σταματώντας τη διάσπαση του φαρμάκου στο έντερο και το ήπαρ. Οι ερευνητές που πρώτοι εντόπισαν τη σχέση, δήλωσαν ότι ο αριθμός των φαρμάκων που γίνονται επικίνδυνα όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με το γκρέιπφρουτ αυξήθηκε γρήγορα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ' Canadian Medical Association Journal.'

Η ερευνητική ομάδα του Lawson Health Research Institute στον Καναδά, δήλωσε ότι ο αριθμός των φαρμάκων που είχαν σοβαρές παρενέργειες σε συνδυασμό με το γκρέιπφρουτ αυξήθηκε από 17 το 2008 σε 43 το 2012.

Περιλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα για ακτίνα παθήσεων, όπως αρτηριακή πίεση, καρκίνο και στατίνες και όσα λαμβάνονταν για την καταστολή του ανοσοποιητικού μετά από μια μεταμόσχευση οργάνου.

Χημικές ουσίες στο συγκεκριμένο φρούτο εξουδετερώνουν ένα ένζυμο που διασπά τα φάρμακα. Σημαίνει ότι πολύ περισσότερο φάρμακο δραπετεύει στο πεπτικό σε σχέση με αυτό στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ο οργανισμός.

Αναφέρθηκαν τριπλάσια επίπεδα ενός φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση (felodipine), όταν ασθενείς κατανάλωσαν ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ σε σύγκριση με ένα ποτήρι νερό.

Οι παρενέργειες ποικίλλουν με βάση το φάρμακο, αλλά περιλαμβάνουν αιμορραγία στομάχου, αλλαγές στον καρδιακό παλμό, βλάβη στα νεφρά και αιφνίδιο θάνατο.

Ο ερευνητής Dr David Bailey, δήλωσε ότι με τη σύγχρονη κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ κάποιος μπορεί να οδηγηθεί από θεραπευτικό επίπεδο σε τοξικό.

Άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια Σεβίλλης που συχνά χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες, και τα λάιμ έχουν την ίδια επίδραση.

iatronet