Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ελατοχώρι Πιερίας:Ένας μαγευτικός χειμωνιάτικος προορισμός!

 Γραφικά σπίτια, φιλόξενοι άνθρωποι, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ξενώνες και λουκούλλεια γεύματα με κυνήγι, τσίπουρο και σπιτικά γλυκά σε γραφικές ταβέρνες.

  Ένα χωριό-έκπληξη που ξεδιπλώνει αβίαστα το μεγαλείο της μακεδονίτικης φιλοξενίας και της ελληνικής φύσης. Μπήκε στον τουριστικό χάρτη μόλις πριν λίγα χρόνια όταν άρχισε να λειτουργεί το μικρό αλλά καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.
  Κι από τότε δεν βγήκε ποτέ.
  Θα πάμε για να μαγευτούμε από τη θέα στον Όλυμπο αλλά και το Αιγαίο, θα περπατήσουμε ανάμεσα σε δάση κατάφυτα από οξιές και βελανιδιές, θα περιδιαβούμε στα δρομάκια του χωριού και θα ανακαλύψουμε καινούριους ξενώνες και ξενοδοχεία, θα γευτούμε λαχταριστές τοπικές σπεσιαλιτέ μπροστά σε αναμμένα τζάκια.
 
  Οι φανατικοί των extreme sports τιμούν δεόντως το Ελατοχώρι για τις δραστηριότητες που προσφέρει, από αναρρίχηση και πεζοπορία μέχρι εξορμήσεις με 4x4.
  Στο Ελατοχώρι θα πάμε για να ζήσουμε τον ορισμό του ορεινού τουρισμού χωρίς υπερβολές και περιττό φτιασίδωμα.
 Μόνο απάτητο χιόνι, γλυκόπιοτο κρασί και αυθεντικά χαμόγελα.
 Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατoχωρίου δίνει στον ορεινό οικισμό ζωντάνια και προοπτική.Το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση "Παπά Χωράφι".βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα.
 Υπάρχουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ.
 Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα.
 Λόγω της καλής ποιότητας γης τα αγροτικά προιόντα που μπορούμε να βρούμε είναι τσάι, άγρια μέντα, καπνός, φράουλες, κάστανα και καρύδια, παραγόμενα κυρίως στις περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων Ορέων. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται τρούφα και μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος, ωστόσο ο ακριβής τόπος παραγωγής του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, λόγω της μεγάλης αξίας του. Εξίσου αντιπροσωπευτικό προιόν της περιοχής είναι και το τσίπουρο.
 Ένα θέαμα που προσφέρει απλόχερα η φύση είναι ο Καταρράχτης Kρεμαστό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ. και έμπειροι ορειβάτες μπορούν να πραγματοποιούν αναρριχήσεις. Το ορατό τμήμα της ροής του είναι 30μ. και άλλο τόσο το αθέατο. Χαρακτηριστικό του είναι ότι σε κάποιο σημείο το νερό του καταρράκτη χάνεται μέσα στη γη και βγαίνει στην επιφάνεια μετά από κάποια απόσταση.
Κοντά στο Ελατοχώρι βρίσκεται το Αγιονέρι, ένα βραχώδες μέρος από όπου αναβλύζει νερό.

Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, το Ελατοχώρι είναι από εκείνα τα μέρη όπου μπορεί κανείς αβίαστα να ανακαλύψει το μεγαλείο της μακεδονίτικης φιλοξενίας και της ελληνικής φύσης.
blue-hornet team