Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εκδρομή στη Ζαρούχλα


Σχετικά κοντά στην Αθήνα (υπολογίστε περίπου 2,50 ώρες), η Ζαρούχλα, στις πλαγιές των Αροανίων και σε υψόμετρο 1.020 μ. σας περιμένει στο μικρό παράδεισό της για ξεκούραση, αλλά και πολλές… διαδρομές.
Πεζοπορικές, αλλά και με το αυτοκίνητο. Γιατί, εδώ μικροί μεγάλοι έχετε να ανακαλύψετε πολλά, να δείτε καινούργια πράγματα –που πλέον αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στις πόλεις- όπως για παράδειγμα, τα χρώματα των φύλλων στα δέντρα το φθινόπωρο, να απολαύσετε τις ομορφιές που έχει να σας προσφέρει η πανέμορφη φύση της περιοχής, να παίξετε και να τρέξετε.

Πώς θα φτάσετε
Θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών. Θα βγείτε στην έξοδο της Ακράτας και μέσα στην Ακράτα ακολουθείτε τις πινακίδες για Ζαρούχλα και Λίμνη Τσιβλού (35 χλμ. από Ακράτα ). Ο δρόμος είναι σχετικά καλός με αρκετές στροφές όμως, ενώ σε κάποια σημεία στενεύει αρκετά. Η διαδρομή γίνεται βέβαια πιο δύσκολη το χειμώνα γιατί πιάνει χιόνι, οπότε θα χρειαστείτε αλυσίδες.

Το χωριό και οι διαδρομές
Η Ζαρούχλα πνιγμένη στις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές είναι ένα μικρό, πέτρινο χωριό. Πράγμα που σημαίνει ότι γρήγορα θα αισθανθείτε άνετα, θα το τριγυρίσετε χωρίς βιασύνη και θα απολαύσετε την ησυχία και την ομορφιά της. Ο νέος δρόμος που συνέδεσε τα Καλάβρυτα με τη Ζαρούχλα έδωσε την αφορμή να αρχίσει να αξιοποιείται το μέρος τουριστικά, χωρίς βέβαια τον πανικό που επικρατεί αλλού. Αφού κάνετε όσες βόλτες θέλετε στο χωριό, αφού απολαύσετε καφεδάκι και γλυκό, εμείς θα σας προτείνουμε και κάποιες άλλες διαδρομές, μοναδικές και σούπερ αναζωογονητικές.

Την τέλεια απόδραση με άλλα λόγια από την πόλη. Ρωτήστε λοιπόν τους ντόπιους ποιο δρόμο να ακολουθήσετε για τα Ύδατα Στυγός, εκεί που η Θέτις βούτηξε το γιο της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2-21/2 ώρες, μάλλον πολύ για τα παιδιά, οπότε μπορείτε να μοιράσετε τη διαδρομή, ένα μέρος με το αυτοκίνητο και το υπόλοιπο –όσο μπορείτε- με τα πόδια, για μια πιο άμεση επαφή με το θαύμα που σας περιβάλλει. Στο χωριό Σόλο, ρωτήστε για το εκκλησάκι με τις τοιχογραφίες των αγίων χαραγμένες με σπαθιές από την στρατιά του Ομέρ Βρυώνη.
 Άλλη βόλτα, που θα σας συναρπάσει, είναι στην κοντινή λίμνη Τσιβλού. Η λίμνη απέχει μόλις ένα τέταρτο από την Ζαρούχλα και θα δείτε σχετική πινακίδα πριν φτάσετε στο χωριό. Το τοπίο είναι πανέμορφο καθώς είναι φωλιασμένη μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος. Μια καταγάλανη λίμνη και γύρω γύρω δασωμένα βουνά.
 Πού θα μείνετε
* Πύργος της Ζαρούχλας (26960/33934, 2106439488, 2105445596), στεγάζεται σε ένα επιβλητικό διατηρητέο πυργόσπιτο του 17ου αι.

  * Στης Έλενας (26960/35083-4), καινούργιο ξενοδοχείο με δέκα μεγάλα νεανικά δωμάτια σε παλ χρωματισμούς (διαθέτει παιδότοπο, σαλόνι με τζάκι)
 * Hotel Aroania (26960/35090, 6972487333), ένα εντυπωσιακό πέτρινο συγκρότημα στο τέλος του χωριού σε country style, όπου όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι.

 *Δρυάδες (2696034840), σαλέ πάνω από το χωριό, με υπέροχη θέα, ενδείκνυται για παρέες.
  Πού θα φάτε
* Γιάννης (2696033939), στον κεντρικό δρόμο του χωριού με νόστιμα κρέατα.
 * Τα ύδατα της Στυγός (2696035050), με περιποιημένη σάλα και σπιτικά φαγητά.
 * Στον Μαχαίρα (2696033980), με άγρια χόρτα, τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, αρνάκι γκιούλμπασι και άλλες νοστιμιές.


Στα μαγαζάκια του χωριού μπορείτε να αγοράσετε παραδοσιακά, χειροποίητα ζυμαρικά καθώς επίσης και γλυκά του κουταλιού.
 Σημεία Ενδιαφέροντος
• Η λίμνη Τσιβλού απέχει μόλις ένα τέταρτο από την Ζαρούχλα και θα δείτε σχετική πινακίδα πριν φτάσετε στο χωριό. Ένα μικρό κομμάτι στο τέλος του δρόμου είναι χωματόδρομος αλλά δεν θα έχετε πρόβλημα ακόμα και με συμβατικό αυτοκίνητο. Το τοπίο στη λίμνη είναι πανέμορφο καθώς είναι φωλιασμένη μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος.

• Μία πραγματικά υπέροχη εκκλησία η οποία αποτελεί τη δεύτερη Βυζαντινή στην Ελλάδα είναι ο Ιερός ναός της Αγίας Τριάδας, η διαδρομή είναι καταπληκτική.
 • Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την Αγία Παρασκευή, ένα μικρό εκκλησάκι χαμένο στο ελατόδασος της Ζαρούχλας.
• Επίσης η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου με υπέροχες τοιχογραφίες.
• Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται επίσης η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
• Τέλος, αφιερώστε χρόνο στο χωριό και περπατήστε ανάμεσα στα γραφικά πέτρινα σπίτια και το καταπράσινο τοπίο.
  Χρήσιμα τηλέφωνα:
Κέντρο Υγείας Ακράτας: 26960 22222
Αστυνομικό Τμήμα: 26960 22100

 blue-hornet team