Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση τελείωσε


Πετύχαμε ότι ήταν να πετύχουμε, η αποφυγή των κινδύνων εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των άλλων κομμάτων και του κάθε βουλευτή ξεχωριστά.

Την ύψιστη πολιτική πίεση προς τη ΔΗΜΑΡ για να συμφωνήσει με το εργασιακό ασκεί πλέον προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης έβαλε τους τίτλους τέλους σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση πολλών ημερών.

Με δήλωσή του, ο κ. Αντ. Σαμαράς ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία να σημάνει τη λήξη της διαπραγμάτευσης, αναλαμβάνοντας μεγάλο πολιτικό ρίσκο για μέγα ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, καθώς η ΔΗΜΑΡ αρνείται να ψηφίσει το σκέλος των εργασιακών που θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να συμπορευθούν μαζί της και βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Η δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού δημιουργεί νέα δεδομένα, διότι επιλέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου η καθαρή, κατά τον κ. Σαμαρά, λύση της τοποθέτησης των κομμάτων στο κοινοβουλευτικό πεδίο, με ότι αυτή σημαίνει για την κυβερνητική συνοχή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς θέτει ευθέως τα κόμματα προ των ευθυνών τους, αλλά και καθένα βουλευτή ξεχωριστά, προτάσσοντας ουσιαστικά το γνώριμο εδώ και δυόμιση χρόνια διακύβευμα, ή ναι στο μνημόνιο, δηλ. στο νέο πακέτο μέτρων, ή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

"Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.
​Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...Εφ´ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση" τόνισε ο κ. Σαμαράς.

​Ο πρωθυπουργός, θέλησε να προτάξει το όφελος απο τη συμφωνία, αποδυναμώνοντας τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά. "Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία. Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…".

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και
πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.

​"Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά" τόνισε με νόημα ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους κυβερνητικουλς εταίρους κατά βάσει.

Από εδώ και πέρα όλα είναι ρευστά, καθώς πρόκειται για την πιο δύσκολη παρτίδα σκακιού για τον κ. Σαμαρά και το ζητούμενο είναι ποιος θα κάνει ματ.

Η ανακοίνωση του Αντ. Σαμαρά

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την βελτίωση των όρων της συμφωνίας. «Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει: «Εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει: «Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου.

» Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή... Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

» Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

»Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

» Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

» Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά
».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ



Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του τονίζε ότι «Η διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα. Αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή  επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.
 Δεν διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη.
Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δις ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.
Χάος είναι το μνημόνιο.
Και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι όποιες επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απορρέουν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διάσωσης της όποιας πολιτικής αξιοπιστίας τους έχει απομείνει.  
Τα κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποτέλειας της χώρας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο».
tovima