Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδρομή στη Μονεμβασιά

 Η Mονεμβασιά αποτελεί το βυζαντινό και βενετσιάνικο στολίδι της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου.
Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της Μονεμβάσιας είναι ο βράχος της, ο οποίος συνδέεται με την πόλη με μια στενή λωρίδα γης.
Η Πάνω Πόλη, που σήμερα δεν κατοικείται, έχει κτιστεί στην πάνω πλευρά του βράχου και έχει θέα το Μυρτώο πέλαγος. Ο οκταγωνικός ναός της Αγίας Σοφίας με τις ελάχιστες εξαιρετικές τοιχογραφίες αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής. Η Κάτω Πόλη που βρέχεται από το Αιγαίο είναι ένας υπερσύγχρονος τουριστικός οικισμός με άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα.
Την έχουν αποκαλέσει Μονεμβασία, Μονεμβάσια, Μαλβουαζί και Μικρό Γιβραλτάρ. Ονόματα πολλά όσα και οι κατακτητές της. Φράγκοι, Βενετοί, Οθωμανοί: όλοι πέρασαν από την πόλη αφήνοντας τα σημάδια τους πάνω της.
 Η Μονεμβασιά κατοικείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και το λιμάνι της αποτέλεσε για αιώνες εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο. Λόγω της διαμόρφωσης του βράχου διακρίνεται στην Άνω και την Κάτω Πόλη. Η μοναδική πρόσβαση στην καστροπολιτεία γίνεται από την Κάτω Πόλη. Αριστερά της κεντρικής πύλης βρίσκεται το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Η Κάτω Πόλη δημιουργήθηκε από τους Βυζαντινούς ως κατοικία των ναυτικών και των εμπόρων.
Περπατώντας στα σοκάκια της μπορείτε να δείτε παλαιά αρχοντικά και πολλές εκκλησίες. Από αυτές ξεχωρίζει ο ναός του Ελκόμενου Χριστού στην ομώνυμη κεντρική πλατεία. Είναι ένας από τους παλαιότερους της πόλης, καθώς η αρχική φάση τοποθετείται στον 6ο αιώνα. Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς το Μυρτώο πέλαγος.
 Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα οι ναοί της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας. Στην κορυφή της Άνω Πόλης δεσπόζει το κάστρο. Γύρω του κυριαρχούν ερείπια βυζαντινών σπιτιών και ο υπέροχος ναός της Αγίας Σοφίας, ένα κτίσμα του 12ου αιώνα, σπάνιο δείγμα του οκταγωνικού ναού με τρούλο.

Η θέα μέσα από το κάστρο είναι κυριολεκτικά μαγευτική. Από τη μια πλευρά απλώνεται το Μυρτώο Πέλαγος. Από την άλλη εκτείνεται η λακωνική γη. Πίσω από τα τείχη του κάστρου η πόλη... ζωντανεύει. Εκεί άλλωστε βρίσκεται ο πολιτισμός του σήμερα: εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία.
Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια. Θαυμάστε τις βυζαντινές εκκλησίες. Απολαύστε τα αρχοντικά με τις αψίδες. Επισκεφτείτε το σπίτι του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, όπου βρίσκεται και η προτομή του.
Για τις γαστρονομικές απολαύσεις σας αρκεί να ξέρετε πως μέσα στο κάστρο "κρύβονται" αρκετές γραφικές ταβέρνες (όχι απαραίτητα τουριστικές).
Εμείς ωστόσο θα σας προτείνουμε δύο μέρη εκτός Μονεμβασιάς. Τον "Πιπινέλη" (στο συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής φεύγοντας προς Νεάπολη, ο οποίος εξειδικεύεται στα κρέατα) και τον "Άθα" με κατεύθυνση προς Μολάους, στο χωριό του Αϊ Γιάννη. Στο μενού του Άθα θα απολαύσετε δυο τοπικές σπεσιαλιτέ: τα καταπληκτικά σαΐτια τα οποία (πολύ λεπτά χορτοπιτάκια ψημένα στα κάρβουνα) και τις γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά).
Για τη διαμονή σας, σας προτείνουμε το "Byzantino" (τηλ. 27320.61254), το "Lazareto" (τηλ. 27320.61991) ή τα ρομαντικά "Κελιά" (τηλ. 27320.61520)
Τέλος, για το ποτό σας επιλέξτε (μέσα στο κάστρο) το "Ενετικό" και τον "Αρδάμη".

 πού θα μείνετε
Βυζαντινό Παραδοσιακό αναπαλαιωμένο κτίριο στο κεντρικό καλντερίμι του κάστρου. Δωμάτια διακοσμημένα σε ρομαντικό στιλ. Προνομιούχα αυτά που διαθέτουν μπαλκόνι. (27320 61254)
Κελιά Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται δίπλα στην Παναγία τη Χρυσαφίτισσα. Πρόκειται για παλιά κελιά μοναχών. Το ξενοδοχείο όμως διαθέτει δύο ακόμη δωμάτια στο κεντρικό καλντερίμι, με προσεγμένη ρομαντική διακόσμηση. (27320 61767) 

Λαζαρέτο Βρίσκεται έξω από το μεσαιωνικό οικισμό, λίγο πριν από την είσοδο στο κάστρο, χάρη όμως στην αρχιτεκτονική των (νεότευκτων κτιρίων) και την προσεγμένη διακόσμηση, κερδίζει αρκετούς πόντους στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, που θέλουν να παρκάρουν το αυτοκίνητο έξω από το δωμάτιο τους. Το πρωινό δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. (2732061991-4)
Μαλβάζια Στην καρδιά του μεσαιωνικού οικισμού, συγκρότημα τριών κτιρίων με επιβλητική ατμόσφαιρα. Λιτή διακόσμηση με ρομαντικές πινελιές. (27320 61722)
Παραδοσιακοί Ξενώνες Αρδάμης Από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής μέσα στο κάστρο. Δυνατό ατού,
οι απλόχωρες σουίτες (90 και 50 τετραγωνικών μέτρων!), καθώς και τα διαμερίσματα (140 και 120 τετρ.μ.). Πρωινό δεν σερβίρεται. (27320 61886)
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Τάκις Παπαδάκις Απλή πρόταση διαμονής μέσα στο κάστρο, που όμως διόλου δεν στερείται γοητείας. Δωμάτια διακοσμημένα με ρομαντικούς υπαινιγμούς. (27320 61886) 

πού θα φάτε
Δύο είναι οι δημοφιλέστερες διευθύνσεις μέσα στο Κάστρο, το Κανόνι και η Ματούλα. Το πρώτο είναι πιο τουριστικό, αλλά με σταθερή ποιότητα στα φαγητά του, η δεύτερη έχει τη γοητεία της παλιάς ταβέρνας, τόσο ως χώρος όσο και ως γεύση. 

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ντολμαδάκια αβγολέμονο, αλλά και το χοιρινό της κατσαρόλας με ντόπιο κρέας. Αν πάλι το ζητούμενο είναι να φάτε απολαμβάνοντας τη θέα του κάστρου, τότε κατευθυνθείτε απέναντι στο σύγχρονο οικισμό: οι ταβέρνες Ακρογιάλι και Βυθός έχουν ωραίο ψάρι προσεγμένη διακόσμηση και προνομιακή θέα.
 Πώς θα φτάσετε στη Μονεμβασιά

Ακολουθώντας την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, κατευθύνεστε προς Τρίπολη. Στο ύψος της Τριπόλεως στρίβετε δεξιά προς Σπάρτη και από εκεί περνώντας μέσα από την πόλη ακολουθείτε το δρόμο προς Σκάλα – Μονεμβασιά. Μετά τη Σκάλα περνάτε τα χωριά Βλαχιώτη και εν συνεχεία τους Μολάους και σε λίγα λεπτά βρίσκεστε στη Μονεμβασιά.

Χρήσιμα τηλέφωνα

 Δήμος (Μονεμβασιά): (+30) 27320 61222
Αστυνομία (Μονεμβασιά):
(+30) 27320 61210
ΚΤΕΛ (Μονεμβασιά):
(+30) 27320 61752
Αγροτικό ιατρείο(Μονεμβασιά):
(+30) 27320 61204
Λιμεναρχείο(Μονεμβασιά):
(+30) 27320 61266

blue-hornet team