Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Διακοπές στην όμορφη Τζια

Έχει μια πανέμορφη χώρα, την Ιουλίδα, όπου θα μαγευτείς από τη θέα που θα σου προσφέρει στο καταγάλανο Αιγαίο, αμμουδερές παραλίες και τιρκουάζ νερά.
Απέχει μόλις μία ώρα από το Λαύριο και σαν πας, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μέρος εξωτικό και ονειρεμένο. Στην Κέα θα βρείτε την τέλεια απόδραση από την καθημερινότητα, μέσα σε μια φυσική κυκλαδίτικη ομορφιά.
  Είναι το βορειότερο νησί των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Αττικής. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις στην Κορρησία, το λιμάνι του νησιού, θα νιώσεις την αντίθεση των εικόνων που χαρακτηρίζουν όλο το νησί.
  Το παλαιότερο όνομα της Κορρησία, Λιβάδι, δίνει το πρώτο στίγμα. Μικρά λιβάδια και ελαιώνες εναλλάσσονται με άγριους ορεινούς όγκους και απότομες ρεματιές οδηγούν σε μικρά κολπάκια ή χρυσαφένιες αμμουδιές.
 Όπου κι αν επιλέξετε να μείνετε στο νησί, η επίσκεψη στην Ιουλίδα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μία από τις πιο γραφικές κυκλαδίτικες Χώρες, έχει σήμα-κατατεθέν της το Κάστρο της και το σκαλισμένο σε βράχο αρχαίο λιοντάρι. Περπατήστε στα καλντερίμια της, σταματήστε να θαυμάσετε την απαράμιλλη θέα που προσφέρει από εκεί ψηλά, γευτείτε τις νόστιμες συνταγές της, αλλά και τα απίθανα παραδοσιακά γλυκά της.
  Ανηφορίστε μέχρι το Κάστρο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο, κοντοσταθείτε μπροστά στα νεοκλασικά αρχοντικά της, όπως το Δημαρχείο και το παλιό Δημοτικό σχολείο, επισκεφτείτε τη Μητρόπολη της και δώστε προσοχή στην ιδιαίτερη αισθητική που αποπνέει κάθε γωνιά της Χώρας. Ας μην ξεχνάμε πως η Τζια αποτελεί καταφύγιο πολλών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους ο Αλέκος Φασιανός.
 Στο παραθαλάσσιο μέρος του νησιού σχηματίζονται μικροί όρμοι, ακρωτήρια με όμορφες αμμουδιές και θαλάσσια σπήλαια. Το κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του νησιού χαρίζοντας υπέροχη θέα στους επισκέπτες του. Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέας. Οι «Ποσειδώνιες» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού. Καλύπτουν μεγάλες υποθαλάσσιες εκτάσεις στο βυθό του νησιού, και χαρίζουν ένα υπέροχο θέαμα.
 Πού θα κολυμπήσετε
Παραλία Βρόσκοπος
Ο δρόμος προς το Βρόσκοπο απαιτεί ψηλό αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Διαφορετικά επιλέξτε να πάτε με κάποιο πλεούμενο. Εκεί θα χαρείτε στιγμές ηρεμίας και απομόνωσης.

Παραλία Γιαλισκάρι
Το Γιαλισκάρι είναι μια μικρή, όμορφη παραλία με γαλάζια νερά. Στην αμμουδιά της τα αρμυρίκια προσφέρουν πλούσια σκιά. Μπορεί κανείς να πάει εκεί ακόμη και με τα πόδια από το λιμάνι αφού απέχει μόλις 1χλμ. Στην καφετέρια πιείτε κάτι δροσιστικό και απολαύστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Παραλία Καλυδονίχι / Ψιλή Άμμος
Αν έχετε ψηλό αυτοκίνητο ή σκάφος ζήστε αυτή τη μοναδική διπλή εμπειρία. Φτάνετε αρχικά στο Καλυδονίχι, μια παραλιούλα με βότσαλα και καταπράσινα νερά.
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η Ψιλή Άμμος, με πραγματικά πολύ ψιλή άμμο, που μπορείτε να προσεγγίσετε πολύ εύκολα κολυμπώντας μιας και δεν υπάρχει μονοπάτι που να τις συνδέει. Η απόλυτη αντίθεση και ο απόλυτος παράδεισος.

Παραλία Κεφάλα
Μικρή παραλία με δύσκολο δρόμο για κάθε αυτοκίνητο. Στη χερσόνησο της Κεφάλας κατά την προϊστορία οργανώθηκε ο πρώτος οικισμός του νησιού. Η παραλία σήμερα απευθύνεται σε μοναχικούς κολυμβητές.

Παραλία Κούνδουρος
Ο δρόμος μέχρι τον Κούνδουρο είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος. Φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψετε τις διαδοχικές παραλίες και αποκλείεται να μην βρείτε τουλάχιστον μια που να ικανοποιεί τις προσδοκίες σας. Στις μικρότερες αναζητείστε την ηρεμία και τη χαλάρωση. Στη μεγαλύτερη που διαθέτει και καφέ – εστιατόριο η ατμόσφαιρα γίνεται πιο έντονη και κοινωνική.
 Η Κέα παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο νησί σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ενώ κατά την περιήγησή σας θα συναντήσετε πολλά ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες.
Όσο για το φαγητό; Η ντόπια κουζίνα φημίζεται για τις νόστιμες συνταγές της, καθώς και για τα εξαιρετικά παραδοσιακά της γλυκά. Μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκά του κουταλιού, μέλι και παστέλια.
 Οι τουριστικές υποδομές της Κέας ικανοποιούν όλες τις ανάγκες. Στη Τζιά θα βρείτε ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων όλων των κατηγοριών, που παρέχουν όλες τις ανέσεις σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
 Οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού, που αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα πολύβουα νησιά, ζουν κυρίως από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.
Τι θα δείτε
 Ανηφορίστε προς την ακρόπολη για να βρείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου, ακολουθήστε το μονοπάτι προς τον θρυλικό Λιόντα, το πέτρινο μήκους 6 μέτρων λιοντάρι με το αρχαϊκό χαμόγελο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, που φιλοξενεί μοναδικά κυκλαδικά ειδώλια, αγγεία Γεωμετρικής περιόδου και γλυπά. Κατηφορίζοντας από την Ιουλίδα θα σταματήσετε στο μικρό Βουρκάρι, λιμάνι-μαρίνα για τους ιδιοκτήτες σκαφών αλλά και μέρος διασκέδασης, αφού εδώ βρίσκονται τα πιο δημοφιλή μπαρ του νησιού.
 Αξίζει να προχωρήσετε πέρα από τον Οτζιά, για να επισκεφτείτε το θεαματικά χτισμένο πάνω από το Αιγαίο, μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής.
 ΔΙΑΜΟΝΗ
«Porto Kea Suites» στην Κορρησία (22880 22870). Το καλύτερο ξενοδοχείο της Τζιάς, με πολλές ανέσεις, αλλά και τσουχτερές τιμές. Σουίτες με μαρμάρινα μπάνια και πισίνα.
«Κέως Κατοικίες» πριν από το Γιαλισκάρι (22880 21661-3). Ενα πολύ όμορφο κατάλυμα και μια εξαιρετική επιλογή διαμονής. Τα δωμάτια είναι αυτόνομα και πλήρως εξοπλισμένα. Στα ατού η ασύγκριτη θέα.
«Oasis» (22880 21295, 210 6042501) στον δρόμο από το λιμάνι προς Μυλοπόταμο. Φροντισμένα διαμερίσματα σε συμφέρουσες τιμές.
«Σειρίη» (22880 22355). Ανοιχτό όλο τον χρόνο. Ανετα δωμάτια, ρομαντική διακόσμηση και θέα στην Ιουλίδα.
«Kastellakia Bay Villas» στον Κούνδουρο, (210 6756789, www.kastelakiabayvillas.gr). Βίλες πάνω στη θάλασσα, πολύ ήσυχες και άνετες.

ΦΑΓΗΤΟ
Η Κέα φημίζεται για το κόκκινο κρασί της το Μαυρούδι αλλά και για το μέλι της. Από τις τοπικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίζουν ο πασπαλάς (χοιρινό με ντομάτα και αβγά), τα τσίγαρα (λουκάνικα) και η λόζα (παστό χοιρινό) αλλά θα ήταν παράλειψη να μη δοκιμάσετε αστακομακαρονάδα και κόκορα κρασάτο. Στην ταβέρνα της «Αννας» στον Οτζιά (22880 21680) και στον «Αρίστο» (22880 21475) δοκιμάστε αστακομακαρονάδα αλλά και άλλα θαλασσινά και στο «Ουζοεστιατόριο των καλοφαγάδων» στη Χώρα (22880 22118) παραδοσιακές συνταγές.
 Πολλοί με έχουν ρωτήσει… "Γιατί στην Κέα (Τζιά) ;"…"Ποιό είναι το διαφορετικό από άλλους λατρεμένους προορισμούς;" Δεν απαντώ… μα με ένα νεύμα μόνο προσκαλώ, προκαλώ! Έλα να ταξιδέψεις εκεί που τα πάντα τραγουδούν, αναπνέουν, ζουν!




blue-hornet team