Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κέρκυρα : Η βασίλισσα του Ιονίου!

 Η Κέρκυρα είναι ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, ένα πολιτιστικό κέντρο, ένας ιστορικός σταθμός και ένα σταυροδρόμι ιδεών και επιρροών.

 
 

  Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον προορισμό χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
 
 
 
 Το αρχαίο νησί των Φαιάκων γνώρισε πολλούς δεσπότες, τα σημάδια των οποίων έμειναν στα ενετικά κάστρα, τα στενά καντούνια, τις παλιές γειτονιές, τις εκκλησίες, τα παλάτια και τις πλατείες με τα μοναδικά αρχοντικά κτίρια. 12 μουσεία, 18 Φιλαρμονικές, Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδίες και συγκροτήματα χορών αποδεικνύουν καθημερινά τον πολιτισμό αυτού του σημαντικού νησιού.
 
 
 
Καρδιά του η πρωτεύουσα, λίκνο της πνευματικής αναγέννησης της Ελλάδας όπου άνοιξε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημίας, το 1819. Από τις εντυπωσιακότερες πόλεις της Ελλάδας είναι ένα μείγμα ναπολιτάνικου, γαλλικού, αγγλικού, γεωργιανού, βυζαντινού και ενετικού ρυθμού.

 
  Δύο βενετσιάνικα κάστρα, ένα στα ανατολικά που είναι παλαιότερο και ένα στον λόφο του Αγίου Μάρκου, δεσπόζουν στον οικισμό ενώ η κίνηση ολόκληρου του νησιού συγκεντρώνεται στην τεράστια πλατεία Σπιανάδα με τις καμάρες της, το Λιστόν που θυμίζει τη Rue Rivoli του Παρισιού.
Η γνωριμία με την πόλη περιλαμβάνει σπουδαία κτίρια όπως το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (19ος αιώνας), που στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το βενετσιάνικο Δημαρχείο, την Ιόνιο Ακαδημία (μέγαρο της οικογενείας Καποδίστρια),τη Νομαρχία, το κτίριο της Αναγνωστικής Εταιρείας. Μεγάλης θρησκευτικής αξίας είναι ναοί σαν του Αγίου Σπυρίδωνα όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του και της μπαρόκ Μητρόπολης Παναγίας Σπηλιώτισσας του 16ου αιώνα, που φιλοξενεί τα λείψανα της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και αξιόλογες εικόνες Κρητικής Σχολής. Απόλαυση αποτελεί η βόλτα στη συνοικία Καμπιέλο με τα στενά βενετσιάνικα καντούνια, στην παλιά εβραϊκή συνοικία, στην πλατειά Σαρόκο και τη γειτονιά της Γαρίτσας.
 

 Απαραίτητη είναι μια στάση στο πολυφωτογραφισμένο Κανόνι απ’ όπου ξεχωρίζει η νησίδα με την μονή της Βλαχέρνας αλλά και το πασίγνωστο Ποντικονήσι.
Εξίσου σημαντική είναι η επίσκεψη στην περιοχή Μον Ρεπό, όπου κυριαρχεί η υπέροχη εξοχική κατοικία του Aγγλου Αρμοστή Aνταμ και στο Γαστούρι, όπου στέκει το υπέρλαμπρο ανάκτορο Αχίλλειο που έχτισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ ή Σίσσυ σε αναγεννησιακό στιλ.
Όσο για κολύμπι, χρυσές αμμουδιές και διαυγή νερά μας περιμένουν στις κοντινές Μπενίτσες ή αν πάμε βόρεια, στον Ύψο όπου απλώνεται το υπέροχο ‘Χρυσό Μίλι’.
Διαμονή
Στο κεντρικό ξενοδοχείο ‘Cavallieri’ (26610-39041) στην Σπιανάδα που μοιάζει με παλάτι Ιπποτών ενώ η θέα προς την πλατεία και το παλιό φρούριο από το roof garden γοητεύει τον επισκέπτη.
Στο κέντρο επίσης της Κέρκυρας λειτουργεί στο παλιό νεοκλασικό κτίριο του Γυμνάσιου Θηλέων, τα ο κομψότατο ξενοδοχείο ‘Bella Venezia’ (26610-44290/46500).
Στο Pelecas Country Club (26610-52239), 8 χλμ από την πρωτεύουσα λειτουργεί μέσα σε κτήμα διακοσίων στρεμμάτων με ελιές και κυπαρίσσια. Ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό και 3 ακόμα κτίρια (παλιά υποστατικά) κοσμούνται με αγγλικά, φλωρεντινά και βασιλικής καταγωγής έπιπλα. Στον ελαιώνα θα βρούμε ακόμα ελαιοτριβείο, αποθήκες, στάβλους και πισίνα.
Φαγητό
Δοκιμάστε ‘μπουρδέτο’ - μπακαλιάρο με κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και πατάτες , ‘σοφρίτο’ -λεπτές φέτες μοσχαριού με σκόρδο και ξίδι και ‘παστιτσάδα’ -μακαρόνια χοντρά με πικάντικη κόκκινη σάλτσα με κανέλα από κόκορα ή μοσχάρι. Γλυκαθείτε κουμ κουάτ σε φρουί γκλασέ και λικέρ, μαντολάτα, τα αμυγδαλωτά ‘μουτσατσώνια’ και συκωμαϊδα (βρασμένα ξερά σύκα με μούστο, φύλλα δάφνης και πιπέρι).
Περίφημο στέκι του νησιού ο ‘Τρύπας’ (22610-56333) στο χωριό Κυνοπιάστες.
Κλασικό εστιατόριο είναι και το ‘Ρεξ’ που σερβίρει μαγειρευτά και αστακομακαρονάδα (22610-39649).

 Παραλίες

Ρόδα

Το χωριό της Ρόδας είναι ανάμεσα στα πιο τουριστικά αυτής της περιοχής και διαθέτει δύο παραλίες.
Η πρώτη είναι πιο μικρή και απομονωμένη στα δυτικά του χωριού και αντίθετα η άλλη πολύ μεγάλη σε μήκος σε αρμονία με τις οικίες της Ρόδας.
Ο βυθός αυτής της περιοχής είναι αμμώδης και βαθαίνει απότομα. Η μία είναι μικρή ενώ η άλλη είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος του νησιού Υπάρχουν snack bar και ταβέρνες στην παραλία ή αν προτιμάτε στο εσωτερικό του χωριού της Ρόδας.
 Αστρακερή
Μοναδική ιδιαιτερότητα αυτής της παραλίας είναι ένας πολύ μακρύς μόλος όπου αράζουν οι βάρκες και ένας χώρος που χρησιμοποιείται κάποιες φορές από κατασκηνωτές.
 Γιαλός
Ελεύθερη παραλία χωρίς εξοπλισμό για τους τουρίστες  Πίσω από την παραλία υπάρχει ένα ακρωτήριο που κατεβαίνει στην άμμο και που παράγει ορισμένες ώρες την ημέρα μια ζώνη σκιάς στην οποία μπορείτε να δροσιστείτε. Το νερό είναι γαλάζιο και διαφανές και τα κύματα δημιουργούν ίσαλη γραμμή για να κάνετε ασφαλή ηλιοθεραπεία.
 Κανάλι της αγάπης
Ένα αριστούργημα της θάλασσας και του ανέμου που με το πέρασμα του χρόνου δημιούργησαν στο Σιδάρι ένα τοπίο αιθέριας ομορφιάς, ίσως το μοναδικό στην Μεσόγειο.
Το Κανάλι της Αγάπης στο Σιδάρι αποτελείτε απο μια σειρά απο βραχώδεις σχηματισμούς που επεκτείνονται στην θάλασσα, δημιουργώντας μερικούς μικρούς κολπίσκους που μπορείς να τους φθάσεις με δρομάκια και σκαλοπάτια, ένα είδος καναλιού απο κρυστάλλινα νερά.
 Δράστη
Σε αυτό το μικρό φιόρδ μπορείτε να φθάσετε από ένα χωματόδρομο, σίγουρα πιο κατάλληλο για τζιπ.
Το πανόραμα κατά μήκος του δρόμου είναι καταπληκτικό και μπορείτε να δείτε τους διάσημους βράχους στο Σιδάρι.
Μετά από μία διαδρομή περίπου 1,3 χλμ φθάνετε στην θάλασσα και για την ακρίβεια πάνω σε ένα βράχο. Οι τριγύρω βράχοι είναι όλοι λείοι και το νερό διάφανο. Μπορείτε να σταματήσετε για να κάνετε μπάνιο κατά μήκος της ακτής όμως δεν αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να κάνετε ηλιοθεραπεία και να χαλαρώσετε.
 Λογγά
Η Λογγά βρίσκεται κοντά στο χωριό Περουλάδες, στην βόρεια πλευρά του νησιού της Κέρκυρας, η παραλία της (ονομασμένη και Λογας) είναι σίγουρα απο τις πιο μαγευτικές του νησιού. Μια μεγάλη σειρά απο σκαλοπάτια σας επιτρέπει να κατεβείτε μέχρι την παραλία, να χαλαρώσετε πάνω στην λεπτή άμμο έτσι ώστε να σας επιτραπεί μια βουτιά σε αυτά τα νερά που είναι ιδιαίτερα καθαρά και διαφανή.Ιδαίτερη προσοχή απαιτήται όταν βλέπετε να περνούν μεγάλες βάρκες γιατί δημιουργούν μεγάλα κύματα που βυθίζουν μεγάλο μέρος της παραλίας.
Να αποφεύγετε τις μέρες που η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη.
Μια τέλεια στιγμή για να επισκευθείτε την Λογγά είναι το ηλιοβασίλεμα γιατί ο ήλιος είναι ακριβώς μπροστά απο την παραλία όταν χάνεται μέσα στην θάλασσα.
 Άγιος Στέφανος
Ο Άγιος Στέφανος είναι ένας κόλπος που περιβάλλεται απο λόφους. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους ανέμους που κάθε τόσο φέρνουν στην ακτή φύκια. Από το το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου αναχωρούν πλοία για τα νησιά Μαθράκι, Οθώνοι και Ερείκουσσα (Διαπόντια νησιά).
 Παλαιοκαστρίτσα
Η Παλαιοκαστρίτσα περιλαμβάνει 5 μικρές παραλίες. Η κυριότερη είναι κάτω από το μοναστήρι και διαθέτει τουριστικές υποδομές επειδή είναι και η μεγαλύτερη. Μία άλλη βρίσκεται κοντά στο λιμάνι όπου αράζουν πολλά γιοτ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Στις υπόλοιπες μπορείτε να φθάσετε μόνο μέσω θαλάσσης.Υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάσετε μια βάρκα για να επισκεφθείτε τις σπηλιές κατά μήκος αυτού του τμήματος που αποτελεί και εκείνο με την πιο εντυπωσιακή θάλασσα. Υπάρχει και ένα κέντρο καταδύσεων και βάρκες που σας μεταφέρουν πρός τις πολυάριθμες ακρογυαλιές της περιοχής.

 Μυρτιώτισσα
 Η πανέμορφη παραλία της Μυρτιώτισσας βρίσκεται 1-2 χιλιόμετρα βόρεια από το δρόμο που ενώνει τον Πέλεκα με τη Γλυφάδα. Λίγο πριν τον δρόμο για την παραλία της Γλυφάδας, στρίβεις δεξιά προς Έρμονες, θα δεις την πινακίδα για την παραλία των γυμνιστών λίγο πριν το χωριό Βάτος. Δύσκολος δρόμος για αυτοκίνητα, απαιτεί μεγάλη προσοχή, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα δε λένε;
 ΜΩΡΑΙΤΙΚΑ
 Παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. νότια της πόλης. Η περιοχή διακρίνεται για τη τουριστική της ανάπτυξη και κυρίως για τις πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. 
 Έρμονες
Αρκετά απομονωμένη από τις υπόλοιπες παραλίες της δυτικής ακτής περιβάλλεται από λόφους. Στο κέντρο της αποτελείται από άμμο, ενώ στα άκρα της έχει βράχια καθώς επίσης τα νερά βαθαίνουν απότομα.
Είναι μια ήρεμη τοποθεσία, χωρίς πολύ συνωστισμό και μακριά από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα.
 Ο Αη-Γιώργης των πάγων

 ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΝΤΡΑΚΑΣ

 μια από τις πιο γραφικές και απόκρυφες
Παραλίες της Κέρκυρας.

 Κασσιόπη

Η παραλία Κασσιόπη στην βορειοανατολική Κέρκυρα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες με βότσαλο και άμμο.
Μικρή και πλήρως οργανωμένη παραλία, με πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες.
  Άγιος Γεώργιος Αργυράδων
Στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Αργυράδων στα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία η οποία είναι πλατιά και αμμώδης με αβαθή νερά, πολύ ασφαλής για τα παιδιά.
Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία ενώ διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες, αλλά και ξενοδοχεία.
  Άγιος Γόρδιος
Στα δυτικά της Κέρκυρας βρίσκεται αυτή η πανέμορφη παραλία του Άγιου Γόρδιου με άμμο και βότσαλο. Είναι μια μεγάλου μήκους παραλία η οποία διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ.
Η παραλία είναι πολυσύχναστη και θα βρείτε ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες από όπου μπορείτε να απολαύσετε το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
 Αχαράβη
Η παραλία Αχαράβη, μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες στην βόρεια Κέρκυρα, είναι αμμώδης με νερά αβαθή, ιδανική για παιδιά, και στην περιοχή θα βρείτε σύγχρονες εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ.
Στην Αχαράβη θα βρείτε μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων.
  Γλυφάδα Κέρκυρας
Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, η Γλυφάδα είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία κι έχει μεγάλου μήκους αμμουδιά. Είναι πλήρως οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.
Συχνά στην περιοχή πνέουν άνεμοι και είναι πιθανόν να συναντήσετε κύμα. Η παραλία διαθέτει μπαρ και καφετέριες καθώς και μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία.

  Δασιά
Μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κέρκυρας, η Δασιά είναι αμμώδης με ρηχά νερά και ψιλό πετραδάκι.
Βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Κέρκυρας και διαθέτει εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ καθώς και μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και καταλύματα.
 Κάβος
Στα νότια της Κέρκυρας βρίσκεται η πολυσύχναστη παραλία Κάβος με μεγάλου μήκους, αμμουδιά και ρηχά νερά, ιδανική για τα παιδιά.
Πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, διαθέτει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες και μπαρ. Δίπλα στην παραλία βρίσκονται ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.
 Καλάμι
Η παραλία Καλάμι στην βορειοανατολική Κέρκυρα είναι μια ήσυχη ιδανική για οικογένειες παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι.
Τα νερά της είναι ρηχά και θα σας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες και καταλύματα.
  Πέλεκας
Η παραλία Πέλεκας στην δυτική Κέρκυρα είναι μια ήσυχη παραλία με άμμο ιδανική για χαλάρωση και παιχνίδια με τα παιδιά.
Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες και πολλά καταλύματα.
 Περουλάδες
Η παραλία Περουλάδες στην βορειοδυτική Κέρκυρα είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.
Είναι αμμώδης με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτή η μικρή παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, περιβάλλεται από γιγάντιους βράχους που κάνουν το τοπίο μαγικό.
Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε ταβέρνες και ξενοδοχεία.
 Σιδάρι
Στην βορειοδυτική Κέρκυρα βρίσκεται το Σιδάρι με πολλές μικρές αμμώδεις παραλίες οι οποίες περιβάλλονται από εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς.
Είναι μια περιοχή πολύ δημοφιλής, με πλήθος από εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο Σιδάρι υπάρχει μεγάλη ποικιλία από καταλύματα, ταβέρνες, μπαρ και καφέ.

 Χαλικούνας
 Η παραλία του Χαλικούνα βρίσκεται νότιοδυτικά της Κέρκυρας και δρα σαν προστατευτικό μαξιλαράκι για την υπέροχη και πάντα γαλήνια Λίμνη Κορισσίων, προστατεύονάς την από τις αναταράξεις της ανοιχτής θάλασσας. Επίσης, η παραλία είναι σχετικά λιγότερο πολυπληθής, σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες της Κέρκυρας. Η είσοδος στην παραλία είναι ιδιαίτερα βραχώδης και είναι αξιοπρόσεκτο, πως αυτή η έντονα βραχώδης πρόσοψη, δίνει τη θέση της στην απαλή αμμώδη παραλία, λίγα μέτρα μετα.
 ΙΣΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ | ΧΛΩΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ 

 Απέραντη αμμουδιά. Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

 Κουλούρα

 Πρασούδι

Το Πρασούδι είναι μια παραλία μικρών διαστάσεων, στη νοτιοδυτική Κέρκυρα, με άμμο και βότσαλα.

 Μπαρμπάτι

 Το Μπαρμπάτι είναι ένα μικρό, ήσυχο χωριό, δημοφιλές για τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά του και τη μεγάλη παραλία του με άσπρο βοτσαλάκι.

 


 Πότε να πάτε:

Από Μάιο - Οκτώβριο & κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων.
Πώς να πάτε:
Με αεροπλάνο: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τηλ: 210 3530000
Αεροδρόμιο Κέρκυρας τηλ: 26610 89823
Με πλοίο: Από λιμάνι Ηγουμενίτσας τηλ: 26650 99460
Λιμάνι Κέρκυρας τηλ: 26610 32655

blue-hornet team