Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Μήλος-Απαράμηλος... μαγνητισμός!

Δεν ξέρω αν πρόκειται για ένα νησί ερωτευμένων ή αδέσμευτων, πάντως σίγουρα πρόκειται για ένα νησί ερωτεύσιμο.
Ανακαλύψτε το, με το «έτερον ήμισυ» ή μόνοι, και απολαύστε τον ήλιο στις πιο ονομαστές από τις 75 συνολικά παραλίες που διαθέτει η ανείπωτης ομορφιάς μηλιακή γη.

Στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, στη μέση της διαδρομής Πειραιάς-Κρήτη, βρίσκεται η Μήλος, ένα νησί αλλιώτικο από τα άλλα. Η μηλιακή γη γεννήθηκε από μια έκρηξη ηφαιστείου και στο γεγονός αυτό οφείλεται η ύπαρξη πολλών υπόγειων θερμών πηγών, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μαγνητικά πεδία, μεταδίδουν στους ανυποψίαστους επισκέπτες κύματα... θετικών δονήσεων!

Ίσως λόγω αυτών των δονήσεων, οι φήμες την έχουν καταστήσει έναν προορισμό «μόνο για ζευγάρια» ή «ερωτευμένους». Όμως, αυτοί οι κλισέ χαρακτηρισμοί αφενός την αδικούν κατάφωρα, αφετέρου επισκιάζουν άλλα στοιχεία που θα έπρεπε να είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- γνωστά.
Ξέρατε, λοιπόν, ότι το εν λόγω νησί αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από ηφαιστειογενή πετρώματα ηλικίας 2,5 έως 500 εκατομμυρίων ετών και πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου;
 Ωστόσο, η Μήλος δεν φημίζεται ακριβώς για τους παραπάνω, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος λόγους... Αυτό που καθιστά το νησί πόλο έλξης, τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους παραθεριστές, είναι οι υπέροχες παραλίες του: ούτε μία, ούτε δύο αλλά...75 υπέροχες αμμουδιές διαθέτει το μοναδικό αυτό κυκλαδονήσι!
 ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΑ
Μπορεί η ανακάλυψη των τόσο φημισμένων παραλιών της Μήλου να φαίνεται εύκολη, ωστόσο δεν είναι... Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τόπο και χρειάζεται χρόνο και -κυρίως- μεταφορικό μέσο, πλωτό ή χερσαίο, προκειμένου να μπορέσει κανείς να «ξετρυπώσει» τις ομορφιές του.

Ξεκινήστε την περιήγηση στους γραφικούς οικισμούς και στις μαγευτικές ακτές της βορειοανατολικής πλευράς με αφετηρία το λιμάνι του Αδάμαντα. Κοντά στην αναπτυγμένη τουριστικά πόλη βρίσκονται δύο παραλίες. Όσοι αναζητάτε θερμά λουτρά και ιαματικές πηγές, κατευθυνθείτε στη Λαγκάδα ή, εναλλακτικά, επισκεφθείτε την Παπικινού, η οποία φημίζεται για τα καθαρά νερά της. Από εδώ αναχωρούν και οι περισσότερες συγκοινωνίες, που θα σας οδηγήσουν σε διάφορα μέρη του νησιού.
  Στο Σαρακήνικο, το πρώτο χωριό που συναντά κανείς βορειοανατολικά του Αδάμαντα, ετοιμαστείτε να πάρετε μια ιδέα τού πώς θα ήταν η σελήνη, αν είχε θάλασσα. «Άβυσσος η ψυχή της φύσης!», σκέφτηκα, μόλις αντίκρισα τα ιδιότυπα πέτρινα «γλυπτά», που γοητεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Λευκά, επιμήκη και πλατιά βράχια αντικαθιστούν την αμμουδιά, ενώ σε κάποια σημεία τα ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρέμβαση της θάλασσας, είναι υπεύθυνα για τα λιγοστά σημεία με άμμο στην παραλία.
 Συνεχίζοντας ανατολικά, μετά τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, απλώνεται η Αλογόμαντρα, μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, ενώ ακολουθώντας πιστά την ίδια κατεύθυνση θα συναντήσετε την περιοχή Παπάφραγκα. Η αμμουδιά εδώ παρουσιάζει μια άγρια εικόνα, καθώς οι βαθιές και σκοτεινές σπηλιές της θυμίζουν ως σήμερα λημέρια πειρατών, ενώ το φημισμένο ομώνυμο Σπήλαιο που υπάρχει εκεί, είναι μια από τις γοητευτικότερες γωνιές της Μήλου. Σε απόσταση αναπνοής, το παρθένο τοπίο συμπληρώνει ιδανικά η Φυλακωτή, η αρχαιότερη πόλη του νησιού.

Ο δρόμος καταλήγει στα Απολλώνια -όνομα που πήραν από το θεό του φωτός και της μουσικής. Μόλις φτάσατε στο δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού: τα κατάλευκα χαμηλά σπιτάκια αποδεικνύουν πως -ευτυχώς- το τουριστικό κύμα δεν έχει, τουλάχιστον ακόμα, αλλοιώσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού.
 ΑΛΛΑΓΗ «ΠΛΕΥΣΗΣ»
Επιστρέφοντας στον Αδάμαντα, ακολουθήστε αυτή τη φορά κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά. Θα συναντήσετε το αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό της Τρυπητής και το γραφικό ψαροχώρι Κλήμα, όπου ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ενώ στη συνέχεια, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στον οικισμό της Πλάκας.
 Τυπικά νησιώτικη, γοητεύει με τα στενά καλντερίμια, τα λιτά «λευκοντυμένα» σπιτάκια και τα γραφικά ταβερνάκια της. Περιηγηθείτε στα καλόγουστα μαγαζιά της και συνεχίστε τη διαδρομή με προορισμό το Φουρκοβούνι, τον Φυροπόταμο και τα Μαντράκια. Οι παραδοσιακοί αυτοί οικισμοί των ψαράδων δίνουν μαθήματα αρχιτεκτονικού στυλ και μοιάζουν περισσότερο με σύγχρονες μινιμαλιστικές κατοικίες παρά με φτωχικές «καλύβες». Τα χαρακτηριστικά τους κτίσματα δεν καταλαμβάνουν περισσότερο από 25-30 τ.μ. χώρου και ονομάζονται «σύρματα». Σε πολλές περιπτώσεις, είναι διώροφα και το ισόγειο χρησιμοποιείται για να συρθούν τα καΐκια στο εσωτερικό.

ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Νοτιοανατολικά του Αδάμαντα υπάρχουν επίσης πολλές παραλίες που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε. Η Πλάθιενα, η Χιβαδολίμνη και η Αγία Κυριακή, που βρίσκεται κάτω από τον κρατήρα του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Μήλου, θα σας ξετρελάνουν, αν είστε λάτρεις των απέραντων εκτάσεων ψιλής άμμου. Ωστόσο, λίγο πριν από την Αγία Κυριακή, επιβάλλεται μια στάση στο Παλιοχώρι, εκεί όπου το «αμμουδερό» παράκτιο σκηνικό διακόπτεται και ένα εντυπωσιακό θέαμα παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων επισκεπτών. Η φύση μεγαλουργεί, βάφοντας κόκκινα, λευκά και γαλάζια τα βράχια της ακτής που ακουμπούν στα γαλαζοπράσινα νερά.
 Αν συνεχίσετε τη διαδρομή μετά τη Χιβαδολίμνη, θα βρείτε αρκετές «κρυμμένες» αμμουδιές, ιδανικές για όσους αγαπούν την απομόνωση, ενώ, αν κάνετε το γύρο του νησιού με καραβάκι, θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στις δυσπρόσιτες παραλίες του Γέρακα και της Συκιάς, να θαυμάσετε τις σπηλιές του Κλέφτικου ή τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς στα Γλαρονήσια.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, ένα είναι το σίγουρο: οι μηλιακές ακτές είναι μοναδικές και δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Αρκεί να έχει κανείς τον απαιτούμενο χρόνο και φυσικά τη διάθεση να τις ανακαλύψει!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ο Δήμος Μήλου διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ Μήλου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πάνω από 20 πανηγύρια, στα οποία προσφέρονται παραδοσιακοί μεζέδες και ντόπιο κρασί. 
 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Προς τη Μήλο: Η απόσταση από τον Πειραιά είναι 87 ναυτικά μίλια. Με φεριμπότ η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου έξι ώρες, ενώ με ταχύπλοο μειώνεται στις τρεις ώρες και είκοσι λεπτά. Το ταξίδι από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας διαρκεί σαρανταπέντε λεπτά. 
Στη Μήλο: Η μετακίνηση μέσα στο νησί γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ υπάρχουν και αρκετά ΤΑΞΙ. 
 ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κέντρο Υγείας: 2287022700-2
Φαρμακεία: 2287021405,2287021240
Αστυνομικό Τμήμα: 2287021378
Λιμεναρχείο: 2287022100
Αεροδρόμιο: 2287022381
Δήμος Μήλου: 2287021370
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρέπει να δοκιμάσετε: Τα Πιταράκια είναι ντόπια τυροπιτάκια και το Κουφέτο γλυκό κουταλιού από μέλι, κολοκύθι και αμύγδαλο. Ενδιαφέρουσα γεύση είναι το ψωμί-λάδι-ντοματόζουμο, ενώ πολύ ωραία είναι και η ξινομυζήθρα.
Ψάρεμα: Αρκετό.
Αν έχετε σκάφος: Επιβάλλεται να επισκεφθείτε το Κλέφτικο και να κολυμπήσετε στα βαθυγάλανα νερά του.
Σπορ: Αναρρίχηση στον τεράστιο κωνικό βράχο, στο ακρωτήσι Βάνι.
Κολύμπι: Η Μήλος έχει 60 παραλίες, πανέμορφες στο σύνολό τους. Φυσικά, πρώτη επιλογή είναι το Σαρακήνικο, με τα γαλανά και πεντακάθαρα νερά του και τα λευκά, τεράστια βράχια που συνθέτουν ένα διαστημικό τοπίο. Η Πλάθιενα, τα Μανδράκια, το Τσιγκράδο, η Φυριπλάκα, ο Παπαφράγκας, ο Προβατάς, η Αγία Κυριακή, ο Γέροντας, ο Γέρακας και ο Άγιος Ιωάννης είναι εξίσου αξιόλογες και όμορφες αμμουδιές.
  blue-hornet team