Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κόντρα Χριστόφια - Αμερικανών

 ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Αποστολή:
Κώστας Τζεβελέκος

Τα οικονομικά συμφέροντα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων είναι τεράστια και αποτελούν μια αλυσίδα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Συγκεκριμένα η αμερικανική εταιρία «Noble  Energy» επιθυμεί να έχει πρόσβαση στην περιοχή που θα κατασκευασθεί ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αέριου. Γι’ αυτό το λόγο με αίτηση της ζητά από το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου εδώ και δύο μήνες πρόσβαση ώστε να συμμετέχει ουσιαστικά στην κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αέριου με τον οποίο θα τροφοδοτεί την αντίστοιχη ΔΕΗ της Κύπρου την λεγόμενη ΑΗΚ. 
Η ΑΗΚ πιέζει την κυβέρνηση προκειμένου να κλειστούν συμφωνίες με την Noble ώστε να μπορεί να έρθει το φυσικό αέριο προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια για το νησί πολύ φθηνότερη από την σημερινή .
Όμως το υπουργείο Εμπορίου αδιαφορεί προκλητικά στο αίτημα της Noble Energy εδώ και δύο μήνες. 

Τι λένε οι Αμερικανοί
Αμερικανικές πήγες εδώ στην Κύπρο μας αποκάλυπταν ότι: «Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιβάλλεται να παίρνει γρήγορες αποφάσεις γιατί υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που τους ταλανίζουν και επιβάλλεται να λυθούν άμεσα». 
Αυτή η δήλωση ουσιαστικά είναι μια άμεση προειδοποίηση για την καθυστέρηση που προκλητικά επιδεικνύουν στην αμερικανική «Noble Energy» , όπως επίσης για το πλαίσιο λύσης του  Κυπριακού που έχει καταθέσει ο κ.Χριστόφιας στα Ηνωμένα Έθνη. 
Καμία λύση

Οι πληροφορίες του newbomb.gr αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να δώσουν τώρα λύση για το Κυπριακό προκειμένου να την εκμεταλλευθεί πολιτικά ο κ. Χριστόφιας,αφού σε λιγότερο από έναν χρόνο θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Κύπρο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στη Λευκωσία από αμερικανικές πηγές η λύση θα δοθεί με αρκετά οφέλη για τους Κυπρίους στον επόμενο πρόεδρο ο οποίος θα έχει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μαζί τους. Δηλαδή με τους Αμερικανούς. 
Ήταν χαρακτηριστική η έκφραση ενός Αμερικανού υψηλά ισταμένου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Έλληνες και οι Κύπριοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «μαγαζιά» γωνία και ανήκουν στους Αμερικανούς».
H  παραπάνω δήλωση τα λέει όλα. 
Η σημερινή κυπριακή ηγεσία δεν αποφασίζει να δοθεί ο τερματικός σταθμός στους Αμερικανούς διότι όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές  ο έλεγχος θα πρέπει να παραμείνει στην απόλυτη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας  και όχι σε τρίτους. 
Μήπως το σκέφτηκαν αργά; 
πηγή:newsbomb.gr